Szeretettel köszöntelek a SÜSSÜNK FŐZZÜNK VALAMIT közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
SÜSSÜNK FŐZZÜNK VALAMIT vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a SÜSSÜNK FŐZZÜNK VALAMIT közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
SÜSSÜNK FŐZZÜNK VALAMIT vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a SÜSSÜNK FŐZZÜNK VALAMIT közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
SÜSSÜNK FŐZZÜNK VALAMIT vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a SÜSSÜNK FŐZZÜNK VALAMIT közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
SÜSSÜNK FŐZZÜNK VALAMIT vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Vitamindús gyümölcsök
Használjuk ki az őszi gyümölcsöző hónapok terméseit, és
fogyasszunk belőlük bőségesen! De tudjuk-e, melyik gyümölcsben mi
található, és miért érdemes jó sokat lakmározni belőlük? Mert nem csak
finomak, hanem tényleg egészségesek, nézzük hát, miért!
Vegyük sorra a legnépszerűbb gyümölcsöket, melyek ilyenkor a
legzamatosabbak, legegészségesebbek, legmagasabb a vitamin-tartalmuk és
nem utolsó sorban –szezongyümölcs lévén- az áruk is megfizethető.
Szőlő (Vitis Vinifera): Jókai szerint, „aki szőlőt ültet, nagy urat vesz magának”, utalva a növénnyel járó rengeteg munkára.
A bogyós gyümölcsűek családjába tartozó szőlő eredetileg
Kis-Ázsiában honos, de gyorsan meghonosodott a Kárpát-medencében,
termesztése szinte végigkíséri az emberiség történelmét.
A gyümölcs húsa, kipréselt leve (must) is rendkívül gazdag
tápanyagforrás. 1kg szőlő kb. 180g szénhidrátot, 6-9g fehérjét, 130g
rostot, 5g szerves ásványi sót, és 5g zsírt tartalmaz. Legalább 18%-os
cukortartalmával az egyik legnagyobb energiatartalmú gyümölcs. A
szőlőszemek héjában és magjában rendkívül sok antioxidáns, flavonoid, és
ásványi anyag (pl. kálium, szelén) található, a szőlőmagolaj csökkenti
az érelmeszesedés kockázatát. A piros, sötétlila szőlő –és a belőle
készült bor- több antioxidáns vegyületet tartalmaz, mint a fehér
változat!
Mivel a szőlő cukortartalma jelentős, ezért étkezés előtt fél
órával, vagy étkezések között fogyasszuk! A desszertként elfogyasztott
gyümölcs hamar erjedni kezdhet a belekben, károsan befolyásolva ezzel az
emésztési folyamatokat!
Eredményesen tárolhatjuk is ezt az ízletes csemegét, pincehidegen,
jól szellőző helyen szétterítve, vagy a fürtöket egyesével felkötözgetve
akár januárban is szemezgethetünk belőle. A szőlőből készült nemes bor
szintén áldásos lehet az egészségre, természetesen mértékkel fogyasztva
(napi 1 pohár, vagyis kb. 2dl javasolt)! Jó hatású a szív- keringési
rendszerre, étvágyjavító, általános vitalizáló. A bor nem ajánlott
azonban gyermekeknek, bizonyos gyógyszerek mellé fogyasztva, illetve
gépkocsivezetés alkalmával!
Alma (Malus domestica) a rózsafélék családjába
tartozó igen népszerű gyümölcs. „Naponta egy alma, az orvos koldulni
megy ma!” –tartja a népi mondás, mely az alma gyógyító hatására utal.
Már az ókori rómaiak, és egyiptomiak is gyógynövényként tisztelték, és
tucatnyi változatát nemesítették. Története egyidős az emberiséggel,
hiszen már a Bibliai Paradicsomban is szerepel. Azon kívül, hogy az alma
az eredendő bűn, és a termékenység szimbóluma, az egészség
„megtestesítője” is. Termését fogyasztjuk, melyet frissen, főve,
süteményben, számtalan változatban készíthetünk. A kissé fanyar íz
harmóniát alkot a legtöbb gyümölccsel, így jól keverhető más
gyümölcslével is. Az alma a legelső gyümölcs, melyet kisbabáknak adnak
az általános táplálkozás bevezetőjeként.
A gyümölcsnek 90%-a víz, 9-14%-a szénhidrát, 1,3%-a rost,
energiatartalma 50kcal/100g. Jelentősebb még C-, és B-vitamin, valamint
ásványi-anyag tartalma.
Legismertebb fajtái a Jonatán, Startking, Golden, Jonagold, Idared.
Természetesen belőle is készülhet almabor, illetve pálinka is, ezek az
italok azonban tartalmazzák a gyümölcs jótékony hatásait, ezért ha
egészségünk megőrzése a cél, maradjunk inkább a nyers változatnál. Annál
is inkább, mivel kiválóan tárolható; az ősszel hűvösre tett gyümölcs
szinte a következő szezon nyári almaterméséig kihúzza.
Körte (Pyrus communis) a gyümölcsök királynéja.
Az alma után a második legnépszerűbb gyümölcsünk, mely Európában,
Ázsiában őshonos. Szintén a rózsafélék családjába tartozik. Már a
rómaiak is számtalan változatot nemesítettek vad változatából, a nálunk
is ismert vackorból. Legkorábbi fajtái júniustól érnek, míg a téli
körtét akár következő év Húsvétjáig is eltarthatjuk, ígyfogyasztási
idénye meglehetősen hosszúra nyúlik.
Ásványianyag-tartalma nem túl jelentős. A nyersen fogyasztott
körténél a nyári fajtákat fogyaszthatjuk egészben, de a később érőket
hámozzuk meg, mert a héja nehezen emészthető, az alatta található
kősejtek pedig az arra érzékenyeknél emésztési problémákat (puffadás,
akár epegörcs) okozhatnak.
Ízletes, különleges zamatával, illatával előkelőbb helyet érdemelne a
fogyasztási rangsorban (míg az almából az átlagfogyasztás 25kg/fő/év,
addig a körtéből mindez csak kb. 6kg-ra tehető)
Szilva (Prunus domestica) a rózsafélék
családjába, azon belül is a csonthéjasok közé tartozik. Őshazája a
Földközi-tenger keleti medencéje környékére tehető, de gyorsan elterjedt
több kontinensen, így nálunk is. A magyarországi szilvatermelés
népszerűségét több szilvára utaló helyiségnevünk is alátámasztja (pl.
Szilvásvárad, Szilvásszentmárton…), nem véletlenül lett hungarikum a jó
minőségű szilvapálinka. 10dkg gyümölcs kb 10g szénhidrátot, 50kcal-t,
béta-karotint, B- és C-vitamint, flavonoidokat, antioxidánsokat, és
ásványi anyagokat (kálium, kálcium, foszfor, magnézium, cink) tartalmaz.
A héja nagyon gazdag élelmi rostokban. Inulint is tartalmaz
A szilva kedvező élettani hatásait leginkább nyersen élvezhetjük, de
fogyaszthatjuk aszalva, kompótban, süteményekbe, gombócban, vagy
lekvárként is.
Őszibarack (Prunus persica) szintén a
rózsafélék családjából származik. Perzsiából indult hódító útjára
Itálián, és Franciaországon keresztül vált Európa szerte elterjedté. 1kg
gyümölcs 7g fehérjét, 9g szénhidrátot, 1g zsírt tartalmaz, 85-90%a víz.
Júniustól szeptember végéig érnek különböző fajtái, nyersen sajnos
nem tárolható hosszabb ideig, ezért igyekezzünk szezonjában minél többet
enni belőle! Leginkább nyersen fogyasztjuk, de finom befőtt és lekvár
készíthető belőle. Ha valaki nem tud megbarátkozni a szőrös héjjal,
választhatja a nektarin néven elhíresült kopasz változatot. A belső
csonthéjas magja mérgező amygdalint tartalmaz, ezért nem ajánlott a
fogyasztása (a sárgabar Magas niacin-tartalmának köszönhetően
vérnyomás-csökkentő, keringésjavító hatású, magas pektin tartalma pedig
az emésztést befolyásolja kedvezően. Jelentős ásványi-anyag tartalma a
szívbetegeknek nyújthat segítséget (kálium, magnézium, nátrium), a benne
található szelén pedig a hormonháztartást befolyásolja optimálisan.
Forrás:internet
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!